Buiten mijn Comfortzone…

Stap uit je comfortzone! Volg je hart! …prachtige kreten.

Zo las ik laatst dat er iemand was die elk jaar één uitdaging aanging, die buiten zijn comfortzone lag. Nou zal dat bij mij niet ieder jaar gaan gebeuren, maar ik herken dat wel als Pelgrim zijnde… Want voor ons Pelgrims die naar Santiago de Compostella, Fatima, Rome of Lourdes willen wandelen, was die eerste reis waarschijnlijk een forse stap buiten de comfortzone.

Mij heeft het verrijkt. Het nieuwe, het onverwachte, het onbekende… 

Mijn Camino duurde 6 weken maar voelden bij thuiskomst alsof ik jaren weg was geweest. Alsof de klok vertraagd de seconden weg tikte. Dit komt natuurlijk door de enorme hoeveelheid nieuwe indrukken die je dagelijks te verwerken krijgt, zoals onontdekte steden, de diversiteit in gesprekken/ ontmoetingen, onbekende routes etc.

Zaken die diepe indruk maken lijken een soort tijdelijke ‘rem’ op de tijd te zetten. Hoe mooi is dat!… De tijd ‘vertragen’ door nieuwe activiteiten en/of projecten op te pakken buiten de comfortzone. Het heeft mij verrijkt dat is zeker…

En zo ligt mijn nieuwe avontuur in april/mei/ juni… De Camino Madrid ver buiten mijn comfortzone. Jullie herinneren ongetwijfeld, mijn getwijfel met het maken van nieuwe plannen. De twijfel om te gaan voor het vertrouwde (Camino Francés) of gaan voor iets nieuws (Camino Madrid)

Maar als ik niet voor het stappen buiten mijn comfortzone zou kiezen, is er altijd dat innerlijke stemmetje dat zegt… “Zie je nu wel slappeling dat durf Jij niet?” Het zou aan mij blijven knagen, dus maak ik daar korte metten mee en ga het toch doen.

Maar wat ligt er dan buiten de comfortzone van Camino Madrid vergeleken met Camino Francés.

De Francés leeft onder de bevolking langs de route, iedereen pikt wel een graantje mee. Is goed bewegwijzerd, en er zijn voldoende herbergen of hostels voor een onderdak, waardoor je zonder te reserveren bijna altijd wel terecht kan. Je kan bijna overal wel met Engels terecht. En het is een veel belopen drukke route, waardoor er altijd wel iemand voor of achter je loopt. Er is altijd wel iemand in de buurt!!

De weg van Madrid is precies het tegenovergestelde, want van de plaatselijke bevolking weet bijna niemand van het bestaan van deze route. De bewegwijzering moet ik zelf nog ervaren, maar dat schijnt de laatste jaren beter te zijn geworden.

Overnachtingsadressen langs de route zijn schaars, waardoor ik grotere afstanden moet afleggen dan ik eigenlijk wil. Reserveren is daarom een must, al is het maar een dag van tevoren, zodat ze weten dat er iemand aan komt.

Ook is er niet altijd een eetgelegenheid, dus zal ik moeten zorgen dat ik bij in een supermarkt/ kruidenier proviand voor onderweg koop, en ik voor s’avonds mijn eigen potje koken kan. Er wordt hier bijna geen Engels gesproken, dus moet ik iets aan mijn kennis van de Spaanse taal gaan doen. Van de Spaanse les van twintig jaar geleden is bij mij niet veel blijven hangen.

Het is een vrij eenzame route waar ik onderweg bijna niemand tegen zal komen. Als ik geluk heb tref ik s’avonds in de herberg andere Pelgrims die ook onderweg zijn, maar het kan ook goed zijn dat ik helemaal alleen zal zijn. Dus kan ik gerust zeggen… Dit ligt behoorlijk buiten mijn Comfortzone, maar ik ga het doen!!

17 reacties Voeg uw reactie toe

 1. onderweg met Willem schreef:

  Mooi dat je het aandurft!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel. Ik ga het gewoon doen en heb er heel veel zin in.😊

   Like

   1. onderweg met Willem schreef:

    Mooi. Ik lees de spannende verhalen wel.

    Geliked door 1 persoon

   2. Rikit schreef:

    Ja, dat gaat helemaal goed komen😊

    Like

 2. Neeltje schreef:

  Zo knap van je, zoveel respect voor je en wat ga ik je volgen. Je zult het niet merken maar ik zit op je schouder.
  Lieverd … ongelooflijk veel succes met deze -toch wel enorme- stap buiten jouw comfortzone.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Lieverd. Ik ben er al dagelijks mee bezig en heb nog geen meter gelopen. Eens kijken met Jou op mijn schouder hoe ik uit kom met het gewicht van mijn Backpack, maar dat gaat zeker lukken.😉😊😘

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Tegen die tijd ben ik zoveel afgevallen dat je me geeneens merkt.😄😄😘

    Geliked door 1 persoon

   2. Rikit schreef:

    Gelukkig😓😓😓😊

    Like

 3. henico1958 schreef:

  Dit gaat je zeker lukken Rianne. Waar een wil is is een weg!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dat denk ik dus ook, en ik ben al vaker op pad geweest.😊😊

   Like

 4. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Je bent gewoon een kanjer, dat durf ik gerust te zeggen. Maar ik denk dat dat avontuurlijke er ook wel ‘een beetje’ in moet zitten.
  Ik zal je in ieder geval volgen…. via komoot of je blog 😁😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je Ria😊😊 Ja een beetje avontuurlijk ben ik wel, en al zie ik er ook tegenop het gaat zeker goed komen. Ik houd mijn volgers en vrienden zeker op de hoogte 😘

   Like

 5. Sabine Verburg schreef:

  Mooie blog weer vol verwachting voor het nieuwe pad

  Like

 6. Wat dapper van je, maar met al jouw ervaring gaat het je zeker lukken!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dat houd ik maar voor ogen Jeanne, dat het met al mijn ervaringen wel gaat lukken.

   Like

 7. Hermieneke schreef:

  Dat klinkt behoorlijk avontuurlijk. Ook al heb ik voor mijzelf enorme bedenkingen bij “buiten je comfort zone stappen” ga ik jouw onderneming op de voet volgen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik ga er in ieder geval een mooi verhaal van maken, want ik weet nu al dat ik dingen mee ga maken wat ik nog nooit beleefd heb. Een groot Avontuur wordt het zeker!😊😊😍

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s