Zwijmelen op Zaterdag…(191) Freddy Mercury & Monserrat Caballé (2)

Vorige week liet ik How Can I get go On horen. Voor mij het mooiste nummer van het Barcelona Album, maar ook de twee ander nummers die ik hier laat horen doen er niet voor onder.

Op het inmiddels 48 jaar oude Queen-album A Night At The Opera, met daarop het legendarische Bohemian Rhapsody, horen we voor het eerst een glimp van Freddie Mercurys fascinatie voor operamuziek.

Wanneer Mercury voor de promotie van de elpee A Kind Of Magic ondervraagd wordt op de Spaanse televisie, vertelt hij over zijn liefde voor operamuziek en dan met name voor Montserrat Caballé. De sopraanzangeres ziet dat interview en is gecharmeerd door de complimenten van de muzikant, die haar ‘de beste zangeres ter wereld’ noemt.

In 1987 gaat een droom van Freddie Mercury in vervulling wanneer Caballé hem opbelt met de vraag of hij een duet voor de twee wil componeren. Het Internationaal Olympisch Comité heeft Caballé benaderd om het themanummer te maken voor de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona, haar thuisstad. Ze denkt dat Mercury de geschikte persoon is om zo’n groots nummer uit zijn pen te toveren.

Verguld met het eindresultaat van Barcelona hoopt Caballé een volledig album met Mercury te maken. Hij stemt in met het verzoek van zijn idool, hoewel hij voorstelt het album met synthesizers te maken in plaats van een volledig orkest. Dit omdat Mercury in 1987 positief wordt getest op HIV en hij niet weet hoe lang hij nog te leven heeft.

Mercury en Moran maken de nummers in sneltempo af in een platenstudio in Montreux, waarbij de Queen-frontman de falsetzang van Caballé imiteert op de demoversies van de nieuwe liedjes. Caballé neemt haar vocalen op tussen haar concerttournees door.

Twee dagen voor het album Barcelona verschijnt, zingen Mercury en Caballé drie nummers van de plaat in Caballé’s woonoord, waaronder het titelnummer en het door Tim Rice geschreven The Golden Boy. Het zou het laatste optreden zijn dat Freddie Mercury ooit geeft.

Helaas maakt Freddie de openingsceremonie van de Olympische Spelen niet meer mee, want hij overlijdt op 24 november 1991.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

8 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ik hou niet zo van opera, maar Barcelona vind ik wel echt een fantastisch mooi nummer!

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Van het hele zware opera repertoire ben ik ook niet zo fan, maar dit vind ik dan wel leuk.

      Like

  2. Neeltje schreef:

    1991 … het lijkt veel korter geleden.
    Heerlijk het weer even te horen en leuk het verhaal er achter.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Ik luister er regelmatig naar en blijf maar genieten. Eergisteren ook de film Bohemian Rhapsody zitten kijken, alleen zit ik dan weer te snotteren. Maar zo mooi..

      Geliked door 1 persoon

  3. riavdhw schreef:

    ik heb gewoon niet genoeg woorden en ook niet de goede woorden om Freddy Mercury te beschrijven. Dus ik laat het hierbij eb geniet elke keer weer van zijn muziek!

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Ik geniet met je mee😍😊

      Like

  4. Natasja Vd Ing schreef:

    Ik ken eigenlijk alleen maar het nummer Barcelona van dit duet.
    Leuk dat je meer laat horen!

    Geliked door 1 persoon

  5. CaJo Tettero schreef:

    tja dat was me wat die 2 toen samen

    Like

Plaats een reactie