Zwijmelen op Zaterdag… (193) Ack van Rooyen

Een van de mooiste instrumenten in een Fanfareorkest is de Bugel, ook wel Flugelhorn genoemd. Dit is vanwege het fluweelzachte geluid wat dit muziekinstrument voort brengt. In de jazz is het een geliefd instrument, en hebben de Nederlandse Fanfare en Harmonieën voor een paar wereldberoemde trompet en bugel musici gezorgd.

Dat zijn onder andere Eric Vloeimans (trompet); Angelo Verploegen  (uit mijn eigen Fanfareorkest Hartog, trompet en bugel); en Ack van Rooijen op bugel. Alle drie musici die in het jazz genre faam hebben gemaakt.

Ack van Rooyen (geboren als Arie van Rooijen in Den Haag, 1 januari 1930 – 18 november 2021) is in ons land waarschijnlijk de trompettist met de langste staat van dienst. Al vroeg pakt hij de bugel op als lid van een Haags muziekkorps waarvan zijn vader bestuurslid is.

Biografie: Ack van Rooijen

Op zoek naar een paar mooie nummers van Ack van Rooyen kwam ik een optreden uit 1976 tegen waar hij gastsolist is bij Bert Kaempfert.

Bert Kaempfert, geboren Berthold Kämpfert was een Duitse componist, arrangeur en bigbandleider. Bert Kaempfert behoorde samen met Horst Wende, Max Greger en James Last tot de succesrijkste Duitse orkestleiders van na de Tweede Wereldoorlog in de veelal Amerikaanse nightclubs.

Op 13 dececmer 2020 ontvangt Paul Witteman in zijn programma Podium Witteman, de 90-jarige bugelspeler en trompettist Ack van Rooyen.

Die ontvangt twee dagen later op dinsdag 15 december de prestigieuze Boy Edgar Prijs, de belangrijkste Nederlandse prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek.

Ack van Rooyen wordt geroemd om zijn lyrische spel. De jury schrijft: ‘Met zijn herkenbare, subtiele klank schept Van Rooyen miniaturen die de luisteraar meevoeren en lange tijd bijblijven.’ In Podium Witteman speelt hij samen met Mike Boddé een van zijn favoriete nummers.

Omdat ik er maar geen genoeg van kan krijgen nog een ander mooi nummer, tezamen met de Duitse SWR Bigband.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

11 reacties Voeg uw reactie toe

  1. CaJo Tettero schreef:

    geen idee op wel blog ik nu iets zet…Van Rooyen een goldie oldie…..mss heb ik zelf een LP van hem

    Like

    1. Rianne schreef:

      Ik heb nooit een muziekdrager van hem gehad, maar ben verknocht aan zijn persoonlijkheid. Geen kapsones maar de mensen gewoon laten genieten van zijn muziekspel.

      Geliked door 1 persoon

  2. Neeltje schreef:

    Heerlijk … zit gewoon te swingen op een vroege zaterdagochtend.
    Wat een warme toon toch.
    Inderdaad een “fluweelzacht geluid”.

    Like

    1. Rianne schreef:

      Ja hé. Leuk dat je mee swingt😀

      Like

  3. AA1C schreef:

    Good post.I subscribed. Have a happy day🍀☘️✨⭐️

    Like

  4. MelodyK schreef:

    Ja die mening zijn veel blazers toegedaan…. het was mijn 1e blaasinstrument nadat ik het niet voor elkaar kreeg mijn lippen goed genoeg te vormen voor de trompet. Gelukkig mocht ik wel doorstromen op zeker moment naar mijn favo-blazer.. . het euphonium, dát geluid is bij mij verreweg favoriet binnen blazerssecties … maar goed…. dat terzijde… een goede blazer zoals hierboven was ik natuurlijk niet maar ik hoefde er dan ook geen geld mee te verdienen enzo … wat jij hier laat horen was voor mij altijd al onbereikbaar 😉

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Euphonium vind ik ook een prachtig instrument, heb het zelf ook 6 jaar bespeelt voor ik overstapte naar de Bas tuba. Vorig jaar kon ik voor een zacht prijsje een tenor horn kopen, anders bracht de familie van de overleden man hem naar de kringloop. Ik kon hem niet laten liggen.
      Ik wil er weer op gaan spelen, maar moet dan weer energie steken in de G-sleutel.
      Dus Ja… een euphonium is helemaal geen verkeerde keus. Ik vind zo’n klein muntstuk van een trompet ook niets hoor.

      Like

  5. Wat een blaaskracht nog.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Het kostte hem zelfs op leeftijd zijnde totaal geen moeite.

      Geliked door 1 persoon

  6. Natasja Vd Ing schreef:

    Ik zie en hoor de bezieling van de muzikanten… maar toch kan ik er niet lang naar luisteren.
    Te veel loopjes ofzo? Een beetje wispelturig?
    Ik kan de vinger er niet op leggen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Jazz is natuurlijk ook weer iets van, je houd er van of niet. Je hebt ook zoveel stijlen, en daar valt ook de Dutch Swing College Band onder… een heel andere stijl maar waar ik dan wel van houd. Ack van Rooyen was een legende op de Bugel, en dan gaat het mij meer om het geluid.

      Like

Plaats een reactie