Zwijmelen op Zaterdag…(87) Chris Stapleton

Mijn Hart huilt schreef ik vorige week in mijn Zwijmelen op Zaterdag, en dat is zeker nog niet veranderd. Maar na een maand waarin mijn Zwijmelen in het teken stond van Oekraïne, ga ik weer verder met het leeg maken van mijn Zwijmelen map, die ik in concept klaar heb staan.

Ik was enige tijd geleden bij een vriendin op bezoek, en zij draaide die avond muziek van Chris Stapleton. Een zanger waar ik zelf nog nooit van gehoord had, en die vooral bekend is aan de overzijde van de grote plas. Ik vind het heerlijke muziek om naar te luisteren…

In zijn thuisland Amerika wordt Chris Stapleton al jaren op handen gedragen, maar in Europa had de countryzanger lange tijd nog geen sterrenstatus.

Een blik in de prijzenkast van Chris Stapleton levert een duizelingwekkende lijst met awards op. De zanger won al vijf Grammys en vijf Billboard Music Awards in zijn thuisland, waar hij miljoenen luisteraars bereikt. Zo wint Stapleton in 2018 de Grammy voor Best Country Song voor zijn nummer Broken Halos.

Stapleton beleeft zijn doorbraak in Nashville, de stad waar hij heen verhuist om het te maken als muzikant. Doorbreken doet hij niet alleen met zijn eigen muziek, maar ook als schrijver van songs voor collega’s. Zo is de Amerikaan verantwoordelijk voor Adele’s If It Hadn’t Been For Love uit 2011 en Don’t Start Lying To Me Now van Joss Stone.

In 2019 verschijnt Stapleton op het album No. 6 Collaborations Project van Ed Sheeran in het nummer Blow. Daarnaast schrijft de Amerikaan mee aan drie nummers op Justin Timberlakes album Man Of The Woods en staat hij in 2019 op het podium met niemand minder dan John Mayer.

Een van de redenen dat Stapleton zo’n groot publiek vindt, is dat hij countrymuziek vermengt met andere genres als blues en soul. Het levert een bonte mix op waar de VS massaal overstag voor gaat. Zo komt zijn vierde album Starting Over eind 2020 terecht op de jaaroverzichten van onder andere Rolling Stone, Billboard en The New York Times.

Hier in Nederland lijkt Stapleton inmiddels ook steeds meer terrein te winnen. Op NPO Radio 2 heeft de zanger al twee keer de TopSong te pakken, meest recentelijk met Cold in oktober 2020.

Stapleton heeft onlangs de single You Should Probably Leave, ook afkomstig van Starting Over, uitgebracht. Wordt dat de volgende stap in zijn Europese opkomst?

In 2019 is Chris Stapleton voor het eerst terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Zijn nummer Tennessee Whiskey komt binnen op plek 1452. Een jaar later stijgt het nummer naar de 832ste positie.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Natasja Vd Ing schreef:

  jemig… wat mooi deze.
  Ik kende deze zanger nog niet.
  Maar prachtig.
  Ik blijf deze gast even volgen.
  Fijne zwijmel, fijne tip!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je. Ik had er ook nog nooit van gehoord maar toen ik hem hoorde bij een vriendin van mij, dacht ik Wauw. Nu heeft zij wel een hele goede installatie, dat scheelt ook!!😉😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s