Rondje De Kuilen – Tongelaar…

Er zijn wandelingen van een bepaald gebied, die ik in alle jaargetijden wel een keer wil lopen. Zoals het rondje van vandaag die ik in januari wandelde , de Wandeling Nederlands Genootschap Sint Jacob… Januari 2020 . Het is zondag en vandaag wandel ik met Tilly, wij gaan voor de herfstkleuren, en natuurlijk voor mooie paddenstoelen. Op Komoot heb ik deze wandeling aangepast en heb er een iets kleiner rondje van gemaakt.

Bovenste foto: Golf van blijvende energie

Vanaf het parkeerterrein van de ‘Valkhoeve’ in Mill gelegen in het recreatiegebied ‘De Kuilen’ starten wij onze wandeling. Wij gaan rechtsaf en lopen over de Uilweg totdat er rechtsaf een pad het bos in gaat. Deze komt uit bij de ‘De Kuilen’ en lopen rechtsom het meer. Het is iets over negenen, en buiten een paar wandelaars en wat hondjes die hun baasje uit laten, is het nog erg rustig wandelen hier.

Als het pad linksaf gaat, gaan wij over een wat onduidelijk pad rechtdoor. We krijgen dan een ander meer aan onze rechterzijde. Wij lopen rechtdoor en als je deze steen ziet liggen, weet je dat je goed zit.

Het is opmerkelijk stil, geen wind die de bladeren doet ruisen….. het zorgt er ook voor dat de nevel wat langer blijft hangen, maar het is nog vroeg en misschien worden wij nog wel verrast met een zonnetje. Wij blijven langs het meer lopen tot dat wij de Graafseweg moeten oversteken. en volgen de Schippersdijk tot aan het ‘Defensiekanaal’.

Defensiekanaal

Hier gaan wij linksaf en lopen door tot dat wij bij het bruggetje over de ‘Lage Raam’ komen. Die steken wij over en gaan rechtsaf de Tongelaar op.

Bovenste foto: Brede laan naar Kasteel Tongelaar

Van zo’n brede laan met zoveel bomen hadden wij een kleurenpracht aan bladeren verwacht, maar het valt ons beiden op hoe groen het op veel plaatsen nog is. Ook de kleurige paddenstoelen zien wij niet. Ligt dit aan de grondsoort vragen wij ons af… Het kasteel is dicht en er is ook geen Coffee to Go voor ons. Dus lopen wij het kasteel voorbij en nemen plaats bij de picknicktafel van het bijenhotel.

Onze meegenomen koffie en zelfgebakken brood laat zich goed smaken. Tot nu toe valt het reuze mee met de drukte. Na de koffie gaat het weer verder en volgen het pad, slaan rechtsaf richting Mill. De pompoenen zijn net van het land, maar een pompoen liefhebber kan hier nog heel wat overgebleven kilo’s voor de soep rapen. Ook de suikerbieten wachten op vervoer…

We steken weer De ‘Lage Raam over, volgen de Vaardijk en komen weer bij het Defensiekanaal. Het is hier mooi wandelen en ‘Tilly en ik komen om de 1200 meter een ‘Kazemat tegen’. Op zich zijn het maar grauwe vierkanten betonnen blokken, maar ze zijn van cultuurhistorische waarde. Regelmatig zien wij een bankje en stoppen dan voor een korte pauze. Het zonnetje komt er wat flauw door en dan is het dubbel genieten. Er komen fietsers voorbij de laatste roept zo iets van “ik denk nie dá hier unne boat langs kumt.” Nee dat denken wij ook niet… en wij zijn niet gekomen om te varen maar om te wandelen, en daarom gaan wij maar gauw verder.

De oorspronkelijke route maakt nog een ronde langs ‘De Sporen van de Oorlog‘ maar dan wordt onze wandeling te lang, dus als wij bij onderstaande brug komen gaan wij er niet overheen maar slaan rechtsaf om ons op de terugweg te begeven.

Als wij door het bos wandelen richting ‘De Kuilen’ wordt het alsmaar drukker en staan er op de parkeerterreinen meerdere auto’s. Het wordt echt tijd om er een eind aan te breien, en na 15 km mag dat ook wel. Voor de herfstkleuren zullen wij nog een keer terug moeten, maar dat gaat beslist een keer goed komen.

Als ik thuis kom ga ik altijd eerst mijn wandeling op Komoot nog even bewerken, en openbaar zetten. Maar ik zie dat sommige foto’s wat vaal van kleur zijn. Nu was het in het begin van de wandeling wel grauw weer, maar het doet mij er aan denken dat ik het lensje van mijn smartphone schoon moet maken. Je zit er dagelijks met je handen aan en dan wordt ook die lens vettig. Ik moet er dus voortaan aan denken, dat ik dat voor de wandeling even schoon maak.

Dit is mijn wandeling op Komoot: https://www.komoot.nl/tour/273552288?ref=wtd

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Mooie wandeling. Er is inderdaad niet overal in Nederland een explosie van paddestoelen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Neeltje schreef:

   Mooie wandeling! En inderdaad, de herfstkleuren zijn laat dit jaar. Hier begint het nu door te zetten.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s